سندروم مدیران تک بعدی در پروژه ها
در این نوشته سندروم مدیران تک بعدی در پروژه ها را به شکل کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مدیران فنی نا آشنا به مقوله مدیریت
در بیشتر سازمان ها مدیران پروژه بر اساس توانایی فنی و سوابق و تجارب اجرایی آنها در پروژه های مختلف برگزیده می شوند که البته معیار بسیار درستی برای این انتخاب است.
اما آنچه مدیران سازمان ها در انتخاب مدیران پروژه های خود کم تر در نظر می گیرند، توانایی این افراد در حوزه مدیریت است. بیشتر مدیران پروژه ها پیش از رسیدن به این سمت تجارب ارزشمند فراوانی در سمت های مختلف فنی مربوط به آن رشته داشته اند و اکثر آنها مدارج ترقی را از یک کارشناس تا سرپرست بخش های فنی سپری نموده و اکنون با سوابق اجرایی درخشان بسیاری به سمت مدیریت پروژه برگزیده شده اند. اما در بسیاری از مواقع بیشتر مدیران پروژه در این مرحله دور از انتظار ظاهر می شوند. علت این امر بسیار واضح است.
با این که این مدیران پروژه توانایی قابل احترامی در حوزه فنی خود دارند، اما در سمت جدیدی که که به کار گمارده می شوند نیاز دارند ابعاد دیگری به غیر از ابعاد فنی خود در حوزه مدیریت را پرورش داده باشند. گرچه بخش قابل توجهی از این توانایی ها نیز اکتسابی و حسب تجربه می باشد، اما واقعیت این است که عدم آگاهی از وجود مقوله های علمی در این حوزه ها و سعی در اختراع نمودن مجدد چرخ گاها مدیران را در اتاق تاریکی از قرار می دهد که فکر می کنند همه آنچه که می بینند کل مقوله ای است که در علم مدیریت وجود دارد.
خطر بزرگ تر
حسب تجربه و حضور در پروژه های مختلف با مدیران پروژه مختلفی آشنا می شویم که علی رغم توانایی بسیار بالا در موضوعات فنی، نه تنها توانایی مدیریت پروژه خود در حوزه های غیر فنی را ندارند، بلکه اساسا این عدم توانایی را قبول هم ندارند. نیل به موفقیت های متعدد در دوران کار فنی، خروجی های موفقیت آمیز پیشین و تعاریف متعددی که در دور بر این مدیران تا پیش از این مرحله از زندگی حرفه ای آنها وجود داشته، سبب بروز یک غرور کاذب می شود که آنها را بابت ارزیابی توانایی های خود در ابعاد مدیریتی به اشتباه می اندازد.
یک مهندس مکانیک می تواند در رشته خود حرفه ای ترین باشد و به سبب همین توانایی به عنوان مدیر یک پروژه بزرگ در حوزه مکانیک منتصب شود، اما این مدیر باید بداند که در زندگی جدید حرفه ای خود با مقوله های بسیار مهمی نظیر مدیریت منابع انسانی، مدیریت مالی، کنترل هزینه، مدیریت امور قراردادها، کنترل مدارک و مستندات، کنترل پیشرفت پروژه نیز سر کار دارد که همه این توانایی های مدیریتی را صرفا از طریق ابداعات شخصی و حتی تجارب قبلی نمی تواند به دست بیاورد.
در فرآیند بازاریابی شرکت آفام بارها در مکالمه با مدیران پروژه های مختلفی حتی در شرکت های بزرگ زمانی که از سیستم مدیریت اطلاعات پروژه ها صحبت می کنیم نه تنها آگاهی در این زمینه ندارند، بلکه بخش دردناک قضیه آنجاست که اساسا اعتقادی نیز به مقوله های مرتبط با این مبحث ندارند و این سندروم درناک زمانی به یک معضل لاینحل در پروژه تبدیل می شود که بخش زیادی از منابع پروژه از دست رفته است.
راهکار و درمان
اشاره به این نکته ضروری به نظر می رسد که هدف از نوشتن این مستند نفی لزوم برخورداری مدیران پروژه از توانایی های فنی نیست. چرا که قطعا اصل اول و اساسی مدیریت یک پروژه، تسلط و اشراف کامل مدیریت از موضوعات فنی آن است. بنابراین گماردن یک مدیر توانمند که اطلاعی از جزئیات فنی پروژه ندارد خود اشتباه بزرگتری است. در واقع معضل تک بعدی بودن مدیران فنی صرفا یک راه حل ساده دارد و آن قابلیت انعطاف این مدیران و پذیرفتن اینکه حوزه های غیر فنی پروژه نیز اهمیتی به میزان موضوعات فنی دارد. توجه به منابع انسانی، اطلاع از وضعیت مالی، درک اهمیت مستند سازی و مدیریت مدارک پروژه، لزوم توجه به برنامه ریزی پروژه و کنترل پروژه همه مقوله های هستند که بدون وجود آنها امکان مدیریت پروژه وجود نخواهد داشت. یک مدیر پروژه با این انعطاف و دانایی از توانایی های خود و نیازهای پروژه می تواند با انتخاب دستیاران و مشاوران متخصص در حوزه های مورد نیاز و به کار گیری ابزار مختلف در این حوزه ها به بهترین وجه ممکن پروژه خود را مدیریت نماید.
راهکارهای آفام
گروه نرم افزاری آفام با تجربه سالیان متمادی از حضور در پروژه های مختلف و تلفیق این تجربه با تخصص تولید نرم افزار محصولی در حوزه مدیریت اطلاعات پروژه ها فراهم آورده است که می تواند ابزاری مناسب برای مدیریت حوزه های مختلف پروژه باشد.
مهم ترین نقطه قوت سیستم مدیریت اطلاعات آفام را باید در تجربه توامان تیم توسعه دهنده در مشارکت در پروژه های مختلف و لمس ابعاد گوناگون کار و فضای واقعی پروژه ها و عجین شدن با روح این پروژه و تلفیق آن با توانایی های موجود در زمینه توسعه سیستم های مکانیزه دانست.
تيم توسعه دهنده نرمافزار آفام سالها از نزديك در پروژهاي مختلف و با شرايط متفاوت درگير بوده و از نزديك با تمامي ابعاد كار آشنا می باشند، لذا در طراحي اين نرمافزار ويژگيهايي را لحاظ نمودهاند كه علاوه بر تسهيل كاربري نرمافزار، به بهترين شكل ممكن كاربردي نيز باشد. ضمن اینکه در طی مدت عرضه این محصولات به بزار این نرم افزارها مورد محك واقعی كاربران خود قرار گرفته و قابليتهای آن به مرور بهبود يافته است. اين روند بنا به سياستهای تدوين شده، در ادامه عرضه اين نرمافزار نیز به موازات پیشرفت تکنولوژی و زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات ادامه خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید